Eftertraktad pensionär fick ny arbetsgivare

Publicerat: 1 februari 2019

Till jul 2017 gick Åke Nilsson i pension. Men han hade svårt att slita sig från CLAAS lantbruksmaskiner. Bara några månader senare började han arbeta igen hos en ny arbetsgivare – Swedish Agro Machinery i Skurup.

Åke har skruvat på lantbruksmaskiner under hela sitt yrkesliv och har arbetat med CLAAS sedan 70-talet.
– Jag vet inte vad det är med CLAAS, det är bara något speciellt. För mig tror jag att det började med den bogserade tröskan från CLAAS som vi hade hemma på gården när jag var liten, berättar Åke.

45 år med CLAAS
Som liten älskade Åke att hjälpa till hemma på gården utanför Löberöd mitt på den skånska slätten. Hans föräldrar hade 30 hektar jordbruksmark och det fanns både grisar och höns på gården. När han slutade skolan fortsatte han därför i lantbruksbranschen och fick jobb på Perssons bil och traktor.
– I början fick jag nöja mig med att byta olja och tanka bilar. Men med tiden lärde jag mig och kunde börja reparera traktorer.

Efter några år av upplärning började han arbeta med CLAAS och andra lantbruksmaskiner i Staffanstorp. Året var 1973 och sedan dess har han mestadels arbetat med CLAAS tröskor och exakthackar.
– Jag känner maskinerna så bra att jag ibland kan hjälpa kunder via telefon. Jag säger till var de ska öppna och vad de ska göra, så kan problemet vara löst inom några minuter, säger Åke.

Före detta praoelev blev kollega
När Åke gick i pension julen 2017 hade han inte tänkt arbeta mer. Men kunderna fortsatte att ringa och fråga efter honom och snart arbetade han som timanställd igen. Eftersom hans gamla arbetsgivare inte längre var generalagent för CLAAS fick han kontakt med Swedish Agro Machinery där han blev anställd på halvtid.
– Jag ville jobba här för att vi arbetar med CLAAS. Jag trivs bra på anläggningen i Skurup och känner stora delar av gänget sedan tidigare. Reservdelssäljare Hans Belander var till exempel min praoelev en gång i tiden. Verkmästare Philip
Clausen och grabbarna på centrallagret känner jag sedan tidigare, säger Åke.

Mycket har förändrats sedan Åke började arbeta som servicemekaniker. Det blir mer och mer elektronik i maskinerna, men teknikutvecklingen är inget hinder. Snarare tvärtom. Stöter han på problem finns kollegan Joakim Andersson nära till
hands.
– Jag hjälper honom med saker och han hjälper mig. Man måste arbeta tillsammans.

Skjuter upp pensionen så länge han trivs
Den nybyggda verkstaden i Skurup är i drift. Verkstaden är ljus och har högt i tak. Enligt Åke kan man inte få bättre arbetsförhållanden i en verkstad. Men jobben ute hos kund blir fler och fler och för det mesta är Åke ute hos kunder hela dagarna. När han är ledig hjälper han gärna vänner med små uppdrag eller fixar i huset i Löberöd. När han ska gå i pension på riktigt vet han inte riktigt.
– Jag tar ett år i taget. Jag trivs verkligen med mitt jobb. Har jag bara hälsan i behåll så tänker jag att jag kan jobba ett tag till.

Tre snabba frågor till Åke Nilsson:

Bästa lunchen på fältet?
– Det blir alltid mackor till lunch. Mackor med olika pålägg och en tomat eller lite gurka till. Har jag tur får jag lagad lunch ute hos kunden. Det är lyxigt.

Bästa maskinen från CLAAS?
– JAGUAR utan tvekan. Det är en förhållandevis liten maskin med en stor motor. Det är en hack som går bra ute på fältet.

Bäst med att vara servicetekniker?
– Kundkontakten. Den är det roligaste. Det känns bra att kunna hjälpa kunderna med sina problem.