30 år med CLAAS i bagaget

CLAAS vill helt enkelt vara bäst på det de väljer att syssla med.  

Göran Sundqvist

produktchef CLAAS tröskor
Göran Sundqvist

Intervjun är gjord 2018

Göran Sundqvist, produktchef för tröskor, har arbetat med CLAAS sedan mitten av 80-talet.
– Jag byter hellre arbetsgivare än byter bort CLAAS, säger han.

Göran Sundqvist är övertygad om att det anrika familjeföretaget CLAAS i Tyskland
levererar de bästa tröskorna på marknaden.

– CLAAS vill helt enkelt vara bäst på det de väljer att syssla med. Innovation och produktutveckling kombinerat med en lyhördhet för lantbrukarens behov gör att CLAAS är teknikledande inom sin bransch, säger han.

Göran Sundqvist var med från början när Swedish Agro Machinery bildades 2016 och trots att han fyllde 60 år så sent som i höstas så vill han inte trappa ner på jobbet.

Att bygga ett företag från grunden skapar mycket möjligheter.
– Jag ser mig som den kommunikativa länken mellan leverantören, säljarna och marknaden hos oss, säger Göran när han ska beskriva sitt arbete.

Intensiv försäljningsperiod
Under december, januari och februari har han åkt land och rike runt för att stötta
landets säljare i tröskaffärerna. Det är just den här tiden som försäljningsperioden är
som intensivast när det gäller tröskor. Göran tycker att han har ett omväxlande jobb och uppskattar kontakten han har med säljare, kunder och leverantörer både i Sverige och utomlands.

– När man bygger ett företag från grunden kan man mycket enklare anpassa sig till
marknaden och till kunderna. Att jobba i ett ungt och sammansvetsat team är inspirerande för inget gammalt sitter i väggarna. Vi ser istället alla de möjligheter som finns, menar han.

Göran har känt att Swedish Agro Machinery har bemötts positivt på den svenska lantbruksmaskinmarknaden när företaget har färre men större anläggningar och en ägare som ser långsiktigt på både den svenska och den nordeuropeiska maskinmarknaden.

– Vi har ett stabilt ledarskap genom Danish Agro och vi vet vad vi vill. Det skapar ett lugn i företaget som gynnar både våra kunders verksamhet och vår egen. Den största utmaningen för oss just nu är att hinna med allt som vi önskar, avslutar Göran Sundqvist.

FAKTA CLAAS SKÖRDETRÖSKOR
Under 30-talet började CLAAS att utveckla skördetröskor och lanserade 1936 den första skördetröskan som byggts för europeiska skördeförhållande. 1953 lanserade CLAAS en självgående skördetröska. Under åren som följde utvecklades CLAAS, genom marknadsledande teknologi och utmärkt kundservice till den ledande specialisten på skördetröskor i Europa.