Våra lastmaskiner är nu ännu bekvämare och ännu starkare

Inför 2023 har CLAAS uppdaterat både teleskoplastare och hjullastare. CLAAS förnyar sin medelstora TORION-serie och ger SCORPION en omfattande komfortförbättring och de mindre modellerna mer motorkraft.

CLAAS SCORPION

Mer komfort, mer kraft

Till årsmodell 2023 kommer SCORPION teleskoplastare från CLAAS att få en omfattande ansiktslyftning. Förutom förbättringar av förarkomforten har de mindre modellerna nya motorer med mer motorkraft.

CLAAS har haft teleskoplastare i sitt produktsortiment sedan 1994 och från 2019 har maskinerna utvecklats och byggts i samarbete med Liebherr. Sex modeller med 143 och 156 hk motorer täcker för närvarande ett område från 7,5 till 11,7 ton arbetsvikt, 7,0 till nästan 9,0 m staplingshöjd och 3 200 ton, 6 000 kg lyftkapacitet.

Ökad prestanda tack vare mer motorkraft och VARIPOWER 2

Hela modellserien SCORPION från CLAAS är utrustad med effektiva, kraftfulla fyrcylindriga motorer från Deutz. För modellåret 2023 har 3,6 l Steg V-motorn i modellerna SCORPION 732, 736, 741 och 746 optimerats för högre effektivitet och prestanda i samarbete med LIEBHERR. Som ett resultat har modellerna SCORPION 732, 736, 741 och 746 vardera 50 Nm mer vridmoment och en ökning av uteffekten på 6 hk. De kompakta motorerna förblir ekonomiska i drift och underhåll, som vanligt, och kännetecknas av låga underhållskrav.

Modellerna SCORPION 741, 736 och 732 har utrustats med det hydrostatiska VARIPOWER 2-drevet från CLAAS JAGUAR sedan 2021. Den kompakta drivenheten med sin högeffektiva dubbelmotor med högt vridmoment säkerställer en lång livslängd, ytterligare förbättrad drivverkningsgrad och en lägre ljudnivå på vägen. Föraren har tre hastighetsspann tillgängliga – 0 till 20 km/h, 0 till 30 km/h och 0 till 40 km/h – som kan väljas i förväg med ett tumtryck. En maxhastighet på 40 km/h är standard, men denna kan begränsas till 30 eller 20 km/h som tillval. Respektive slutvarvtal uppnås vid ett reducerat, bränslebesparande motorvarvtal. Bromsbeteendet hos alla SCORPION har optimerats ytterligare av nya komponenter tillsammans med ny mjukvaruinställning. En automatisk parkeringsbroms är standard som bromsassistent för uppförs- och nedförsbackar.

SMART LOADING: Känslig, snabb och bekväm

CLAAS SCORPION teleskoplastare är kända för sin känsliga arbetshydraulik på teleskoparm och redskap, vilket till exempel uppnås genom standardändlägesdämpningen. För ännu snabbare och mer bekväma lastcykler är de större SCORPION 960 till 746-modellerna utrustade med automatisk teleskopisk bomarmsindragning vid sänkning. Tillsammans med automatisk skopreturn som tillval är lastcykler en barnlek för föraren. Från och med nu har alla SCORPION-modeller även regenerativ arbetshydraulik. 

Vid montering och avmontering av redskap drar förarna fördel av optimerad tryckavlastning för säkrare och snabbare redskapsbyten.

Reviderad hytt med ny luftkonditionering

Ett nytt luftkonditioneringssystem med ökad luftvolym ökar körkomforten, speciellt under varma arbetsdagar. En ny, vinkel- och höjdjusterbar rattstång med automatisk återställning av blinkers optimerar ergonomin och säkerställer större säkerhet vid vägkörning. Dessutom har styrlägesväxlingen optimerats så att de fyra styrlägena kan ställas in ännu mer tillförlitligt och exakt.

CLAAS TORION

Mer lyftkraft och mer hållkraft.

CLAAS förnyar sin medelstora TORION-serie med introduktionen av de nya 1285, 1611 och 1611 P-modellerna. Förutom mer motor och hydrostatisk drivkraft kännetecknas hjullastarna av en ny Z-kinematic med starkare lyftarmar och unika komfortegenskaper.

Sedan 2018 har CLAAS erbjudit hjullastare för jordbrukssektorn på många europeiska marknader genom ett samarbete med Liebherr. Tre serier med totalt 11 modeller täcker arbetsvikter från 4,6 till 20 ton och motoreffekter från 46 till 245 hk. Hittills har mer än 1 000 enheter levererats till nöjda kunder.

Ny mast med Z-kinematik och mer spadevolym

Efter att de två flaggskeppen i TORION-programmet, TORION 1913 och 2014, fått högre lyft- och hållkapacitet samt större lasthöjd 2021, hittar dessa prestandahöjande funktioner nu även in i den medelstora TORION-serien. Utöver sin förstklassiga reaktivitet kännetecknas den nyutvecklade Z-kinematicen av förstärkta och förlängda lyftarmar med större hydraulcylindrar och kraftfullare hydraulpumpar. Detta ökar lyftkraften och överföringshöjden, med 100 % parallell styrning garanteras med en knapptryckning. Tack vare den nya Z-kinematiken finns det betydligt mer lyftkraft, framför allt i det nedre lyftområdet, samt mer hållkraft i det övre lyftområdet, så att större skyffelvolymer och tyngre balgripare kan användas. Lyftvolymer upp till 4,5 m3 med hög skrymdensitet och upp till 7,0 m3 med låg skrymdensitet finns tillgängliga med lättgodsskopan och upp till 4,5 m3 med högspetsskopan.

För att kunna ta upp de högre lyft- och brytkrafterna har framändens stålkonstruktion förstärkts. Den nya masten innehåller extra förstärkning, till exempel på lyftarmarna och tvärröret. Samtidigt har axlarna på TORION 1611 och 1611 P också förstärkts. Arbetsvikten ökar motsvarande till 15 810 respektive 15 200 kg. TORION 1285 har en arbetsvikt på 13 570 kg.

Utöver standardversionen med Z-kinematik kan alla tre modellerna med ZHL-utrustning levereras med HIGH LIFT-master. Beroende på modell ökar skopans vridpunkt med 52 till 58 cm till 3,85 till 4,52 m.

Kompromisslös lastkomfort

Den nya mellanstora TORION-serien är dock inte bara stark utan också smart. Utöver skopreturen kan mastens övre och nedre ändlägen sparas för två redskap med den automatiska lyfthöjds- och sänkdjupskontrollen. Tippassistenten ger ytterligare avlastning. För att underlätta faktureringen för biogasanläggningar och entreprenörer kan alla modeller förses med en vågenhet med tilläggsminne och bakvägsfunktion.

Skakfunktionen, som gör att skopan kan lastas av på ett kontrollerat sätt, ger ett stort mervärde. Den automatiska återgången av HL-skopan med hög spets och den perfekt koordinerade ändlägesdämpningen avlastar föraren och möjliggör snabba lastningsmanövrar.

Stark framdrivning för snabbare lastning

För att möjliggöra snabbare cykeltider med ökad nyttolast och högre arbetsvikt har alla tre TORION-modellerna i mellanserien större motoreffekt och större drivpumpar och hydrostater för VARIPOWER-drivningen. TORION 1285 med sina 157 hk ersätter de tidigare TORION 1177 och 1410 modellerna med 137 respektive 165 hk, medan TORION 1611 har en ökning i effekt till 207 hk (+23 hk jämfört med tidigare TORION 1511) och 161 TOR P har en effektökning på 45 hk till 252 hk. Tack vare hastighetsreduktionen finns ett högre vridmoment redan vid låga varvtal. Speciellt TORION 1611 P drar nytta av detta, eftersom extraeffekten märks och lönar sig, speciellt vid arbete i silos och för snabb halmhantering.

De mer kraftfulla komponenterna i färddrivningen resulterar i mer grepp och ytterligare förbättrad kördynamik. Detta och användningen av den behovsberoende DYNAMIC COOLING motorkylningen gör det möjligt att avsevärt öka laddningskapaciteten med samma låga bränsleförbrukning. Ändå kan färddrivningen, som kan användas i tre körområden, fortfarande styras extremt känsligt, med båda axialkolvpumparna seriekopplade för maximal dragkraft i körområdena I och II. Tack vare farthållaren med hastighetsminne är exakt och bekvämt arbete med hydrauliska permanenta förbrukare som silofördelare och kvastar möjligt. För körning på väg inom driving range III används endast en pump och motorvarvtalet sänks även via SMART ROADING (TORION 1611 P: 40 km/h vid 1 600 rpm), vilket avsevärt minskar bränsleförbrukningen.

Vill du prova en ny lastmaskin?

Hör av dig till en säljare eller anläggning i din närhet och diskutera möjligheterna att prova en TORION eller en SCORPION.

Vi gör ett gårdsbesök hos en Torionägare

Vår utsädesodlare Johan Klostergård vet precis vad han behöver: Lastaren ska vara smidig och lättsvängd inomhus. Den ska också kunna lasta högt. Han köpte nyligen en CLAAS TORION 956 Sinus och berättar i filmen hur han arbetar med den.

Marcus visar upp nya CLAAS TORION 738 T SINUS

Vår produktchef Marcus Jönsson visar upp nya CLAAS TORION 738 T SINUS. Det unika med nya TORION SINUS är att den har en styrande bakaxel i kombination med en styrande midja. Detta gör att vi får en mindre svängradie men fortfarande en väldigt stabil maskin!