Potatisprogrammet blir komplett med ScanStone

 Nyhet    12.05.20 kl. 10:00

Swedish Agro Machinerys nyaste varumärke är ScanStone som kom in i sortimentet sommaren 2019. ScanStone passar produktportföljen eftersom maskinerna kompletterar potatistillverkaren AVR:s maskiner. Ledningen för ScanStone är nöjda med första tiden med Swedish Agro Machinery.​

ScanStones exportchef Alison Skea berättar:
– Sverige är en viktig exportmarknad för ScanStone och vi är nöjda med vårt samarbete med Swedish Agro Machinery och deras satsning på potatismaskiner. Under 2019 sålde vi fler maskiner i Sverige än föregående år.

Basen i Skottland
Företaget har utvecklats från Reekie där grundaren och maskiningenjören
Gordon Skea tidigare arbetade och var delägare. Idag arbetar många ingenjörer, säljare, service- och reservdelspersonal på ScanStone. Ett 50-tal anställda arbetar i Angus i nordöstra Skottland där ScanStone har sin bas och tillverkar maskiner för potatisodling, bland annat stensträngläggare och bäddplog.

Bild (flyttas)

Exporterar till 27 länder
Företaget tillverkar runt 200 maskiner om året och exporterar 40 procent av maskinerna. Totalt exporteras maskiner till 27 länder över hela världen. ScanStones maskiner har utvecklats avsevärt sedan tiden under Reekie men behållit sina visioner om låga underhållskostnader, enkelhet och komponenter av hög kvalitet. Sverige är en av ScanStones viktigaste exportmarknader tillsammans med Frankrike och Tjeckien. Maskinerna är utvecklade för att klara svenska förhållanden.
– Sveriges jord- och stenförhållanden påminner mycket om Skottlands. Därför är våra maskiner ett naturligt val för svenska odlare, säger Alison.

Bättre service med generalagentur
Tidigare har Swedish Agro Machinerys dotterbolag Traktorservice importerat och sålt ScanStone, så att ta över generalagenturen för märket var ett naturligt steg att ta för båda parter. Idag finns omkring 200 maskiner från ScanStone i Sverige.
– Det är positivt att Swedish Agro Machinery har återförsäljare i de stora potatisområdena i Sverige eftersom de kan erbjuda bättre service och reservdelstillgänglighet för kunderna. Dessutom är det en stor fördel med reservdelslager i Skurup som har möjlighet att skicka delar till andra områden i Skandinavien, menar Alison.

En engagerad samarbetspartner
Inom Swedish Agro Machinery finns det flera medarbetare som har god kunskap och är specialutbildade för att arbeta med potatismaskiner. Produktchef Emil Hjalmarsson har ansvaret för att driva potatismaskinaffären som omfattar både AVR och ScanStone. Han arbetar nära ScanStone och har kontakt med leverantören flera gånger i veckan.
– Emil har stor erfarenhet av potatisodling och potatismaskiner. Vi har ett bra och nära samarbete. Swedish Agro Machinery har investerat i ett reservdelslager som överstigit alla andra återförsäljare i historien. Det visar vilket engagemang de har för produkten och för sina kunder. Jag ser fram emot ett fortsatt nära samarbete så att vi kan utveckla affären ännu mer, säger Alison.