Kocken som säljer tröskor

 Nyhet   09.04.19 kl. 10:00

Varje morgon klockan kvart i sju tar hon en kaffe med serviceteknikerna i verkstaden. På anläggningen i Karlstad arbetar nämligen sälj och service sida vid sida. Mellan sju och åtta står administrationsarbete på schemat innan telefonen börjar ringa klockan åtta. Cathrin Frykevik är en säljare av sitt egna unika slag. Hon gick direkt från det kommunala skolkökets grytor och rakt ut i traktorn.

Cathrin Frykevik tror att alla kan bli säljare. Det krävs bara mycket anamma och skinn på näsan.
– Jag är ett bevis på att man måste ha personligheten med sig och att det inte alltid är bakgrunden som är viktigast. Man kan lära sig allt om man vill, säger hon övertygad.

Sökte en ny karriär mitt i livet
Vi tar det från början. Cathrin Frykevik växte upp hos sin mormor och morfar på landsbygden några mil norr om Karlstad. Hennes morföräldrar hade bara enstaka grisar men hos grannarna fanns det mjölkkor. Efter handelsgymnasiet arbetade Cathrin först som servitris och sen som kock i drygt tjugo år, först på olika restauranger och så småningom kommunalt.

 

Bild (flyttas)

– Under mina år som kock har jag alltid arbetat extra för att tillgodose mitt sociala behov. Bland annat har jag varit värd på Wermland Opera och arbetat i receptionen på Lerinmuseet. När jag sedan bildade familj så fick jag nöja mig med enbart ett heltidsjobb. Då passade jag på att söka ett nytt jobb med nya utmaningar, berättar Cathrin.

Andra gången gillt
Av en tillfällighet fick Cathrin kontakt med Swedish Agro Machinery i slutet av 2016 när anläggningen i Karlstad precis hade startat och sökte en reservdelsansvarig. Cathrin hade varken erfarenhet av försäljning eller lantbruk. Arbetet gick till någon annan den gången. Men när sen anläggningen ett år senare behövde mer hjälp på reservdelssidan, så fick Cathrin ett erbjudande. Hon sade upp sig från sin pågående anställning på studs.

– Jag var så glad men samtidigt så skräckslagen. En gång kom en norrman in och försökte förklara vad han behövde för reservdelar till sin fastgödselspridare från 1989. Men det kunde jag till slut lösa. Jag fick så småningom större ansvar på anläggningen och fick ha hand om butiken och vår Facebooksida. Jag fick fantastisk hjälp av grabbarna i verkstaden där jag spenderade mycket tid för att lära mig mer, säger Cathrin

Säljare över en natt
Cathrin upptäckte ett behov och frågade om hon kunde få hjälpa maskinsäljaren i Karlstad med lite saker som han inte hann med, som att lägga ut annonser för begagnade maskiner. Det var då hon fick erbjudandet om att bli säljare. Hon tackade ja på stående fot. Planen var att hon skulle växa in i rollen som säljare, åka på utbildning, gå på mässor och praktisera hos lokala lantbrukare för att lära sig mer. Hon var bland annat hos mjölkproducenten Erik Östervee i Väse utanför Karlstad.

– Vi har haft en del lantbrukselever här och det är bara kul att kunna hjälpa till. Cathrin är en väldigt nyfiken och lättlärd praktikant som ställer mycket frågor, säger Erik.

Stor frihet som säljare
Att byta karriär mitt i livet är inget Cathrin ångrat och det har gått bättre än väntat. Under hösten 2018 sålde hon ett par maskiner från LEMKEN, två begagnade tröskor och ett par traktorer. Hon är öppen med att hon är ny i sin roll och ibland tror hon att det kan vara en fördel när hon möter kunder.
– Jag försöker ta reda på lantbrukarens behov och ställer många frågor. Jag vill känna att jag har hjälpt mina kunder. Då har jag inte bara sålt en grej utan gjort så att deras verksamhet kan gå lite bättre. Men så är jag ju också tävlingsmänniska, så när signaturen sitter där - då känns det gött i hela kroppen, avslöjar Cathrin och skrattar.

Cathrin trivs med jobbet som maskinsäljare och den stora friheten att själv lägga upp sina arbetsdagar. Hon tycker att hennes arbetsgivare är på hugget och vågar se utanför boxen.
– Den här firman var så galen som satsade på mig, det säger väl allt!