Danish Agros resa i lantbruksmaskinbranschen

Publicerat 14.03.19

Det danska lantbrukskooperativet Danish Agro har varit aktivt inom lantbruksmaskinbranschen sedan 2012 och har under de senaste åren blivit en av de största maskinhandlarna på europeisk nivå.

På global nivå är Danish Agro en av CLAAS största kunder och under 2019 beräknas maskindivisionen i Danish Agro ha en omsättning på 4,5 miljarder danska kronor. Idag är koncernen verksam i nio länder och i sju av dessa länder säljs CLAAS. 

Hankkija 
I september 2012 förvärvade Danish Agro finska Hankkija OY som är exklusiv på John Deere i Finland via åtta större maskinfirmor i landet. Förutom John Deere har Hankkija även Amazone, Krone och Väderstad. 

Agromex och Raitex 
I september 2012 ingick Danish Agro-koncernen ett samarbete med det tyska bolaget Agravis Raiffeissen AG, vilket innebär ägande i Agromex i Tjeckien och Raitech i Polen. Agromex är exklusiv återförsäljare av Fendt i Tjeckien med huvudkontor i Modletice och fem regionala återförsäljare. Företaget säljer också Weidemann. Raitech är Polens största återförsäljare av New Holland och har många kunder i de nordvästra delarna av landet. Huvudkontoret ligger i Bydgotz och har nio återförsäljare under sig i landet. Företaget har också Weidemann och Dalbo i sitt sortiment. 

Baltic Agro Machinery 
Under 2014 ingick Danish Agro-koncernen avtal med John Deere om att vara generalagent för märket i Estland. Då etableras anläggningar i Tallin, Türi och Tartu. 

Danish Agro Machinery 
I februari 2016 ingick Danish Agro ett exklusivavtal med CLAAS om att sälja deras produkter i Danmark, Norge och Sverige. Danish Agro Machinery är distributör av CLAAS lantbruksmaskiner till den danska marknaden. Försäljningen går via 16 återförsäljare i hela landet. Under 2017 köpte Danish Agro in sig i fem CLAAS återförsäljare, nämligen A. P. Jørgensen, Røstofte Maskinforretning A/S, Ringe Maskinforretning A/S, Vinderup Maskinforretning A/S samt delvis Traktor og Høstspecialisten och ALMAS maskinforretning A/S. Under 2018 övertogs Kolding Maskinforretning och resten av aktierna i Traktor og Høstspecialisten och ALMAS Maskinforretning. 

Norwegian Agro Machinery  
Företaget började sälja CLAAS den 1 oktober 2016. Från den dagen sker försäljningen genom dotterbolaget Lena Maskin och 12 privata återförsäljare i landet. Företaget säljer även lantbruksmaskiner från andra varumärken. 

Swedish Agro Machinery 
Företaget började som ny generalagent för CLAAS i Sverige i oktober 2016 och har i början av 2019 hela 11 egna fullserviceanläggningar i landet. Östra Sönnarslöv Traktorservice blev ett dotterbolag den 1 januari 2018. 

Konekesko 
Danish Agro köpte de första 45 % av aktierna i Kesko Baltikum februari 2017 och fick som en del av avtalet möjlighet att i framtiden ta över resterande aktier. Danish Agro meddelande under sommaren 2018 att man önskade köpa resterande 55 % av aktierna i de tre baltiska maskinbolagen AS Konekesko Eesti, SIA Konekesko Latvija och UAB Konekesko Lietuva samt att överta aktiviterna i Finland. Konkurrensmyndigheterna förväntas godkänna affären under våren 2019 och då kommer Danish Agro att representera CLAAS i totalt sju länder i norra Europa.