Familjen Stenlund står för service i norr

Publisheret: 15.12.20

Stenlunds Lantbruksmaskiner i Västerbotten var Swedish Agro Machinerys första kompletta återförsäljare. Redan ser de stora utvecklingsmöjligheter i samarbetet.

– Det är mycket nytt att lära sig, men vi har kommit igång bra. Samarbetet kan på sikt innebära att vi kan utöka och anställa fler, berättar Lars Stenlund.

I dagsläget är de fyra anställda på Stenlunds Lantbruksmaskiner som ligger i Rödåsel, några mil utanför Umeå. Lars är säljare, Gun-Marie tar ansvar för administration och reklamationer, sonen Johan jobbar som reservdelssäljare och servicemekaniker och Peder Magnusson är servicemekaniker. Företaget ligger på en gård mitt i ett mjölk- och köttdjursområde där CLAAS finns väl representerat på gårdarna i närheten. Förutom butik och visningshall finns det en verkstad med fyra platser på gården. Gun-Marie och Lars både bor och arbetar på gården.

– Det är praktiskt att lantbrukare kan svänga in på helgen när de behöver reservdelar eller hjälp med något. Men det kan såklart innebära att jag ibland kan arbeta lite mer än jag borde, menar Lars.

Familjeföretaget som aldrig står stilla
Lars pappa startade företaget 1980 och Lars bör-jade arbeta i företaget 1997. År 2006 tog han över verksamheten tillsammans med Gun-Marie. Förut har även grisproduktion bedrivits på gården, men i dag arrenderar familjen ut 80 hektar mark och driver endast 40 hektar själv. 

Under åren har företaget bland annat sålt varu-märken som Fendt och Deutz. I dag säljer de både Swedish Agro Machinerys varumärken och en del andra. 

– Vi kom i kontakt med Swedish Agro Machinery under Elmia 2016 då företaget var precis nystartat. Vi frågade om vi kunde hjälpa till med försäljning och service i Västerbotten och började diskutera lite hur det skulle kunna fungera, säger Gun-Marie. 

Framtiden behöver specialkunskaper 
I april 2018 blev Stenlunds den första riktiga återförsäljaren till Swedish Agro Machinery. Sten-lunds har redan sålt en del maskiner, bland annat flera LINER strängläggare. 

– Vi har flera gånger blivit kontaktade av den gamla generalagenturen för CLAAS i Sverige för att hjälpa deras kunder med programuppdateringar på maskinerna. Snart börjar väl kunderna förstå att det bara är vi som är knutna till Swedish Agro Machinery som kan serva CLAAS fullt ut i Sverige, säger Gun-Marie. 

Arbetet som återförsäljare har öppnat nya dörrar för Stenlunds. Vissa har de redan märkt av och an-dra anar de framåt. 

– Jag ser ljust på framtiden. Samarbetet med Swedish Agro Machinery är bra för oss. De erbjuder bra utbildningar och ger oss ett stort stöd i affärerna. Det känns fantastiskt att arbeta med ett premiummärke som CLAAS, avslutar Lars.