Lyckat 50-års firande i Östra Sönnarslöv

 Nyhet    13.05.17 kl. 10:00

Minst 700 personer besökte Östra Sönnarslöv i lördags i samband med att företaget fyllde 50 år. Mycket har hänt sedan företaget startade 1967.  

Östra Sönnarslövs traktorservice startades av Göran Johnson och Gösta Olsson som en reparationsverkstad i mars 1967 hemma på Göstas gård.Ett av de första uppdragen var att leveransutrusta traktorer som importerats eller som kom direkt från frihamn avsedda för export. Timdebiteringen var 18 kronor i timmen och omsättningen det första året var 75 000 kronor.

År 1970 började inköpen och försäljningen av begagnade lastmaskiner till lantbruket och företaget blev under året även serviceverkstad till Fords traktorer. Åtta år senare köptes befintlig tomt och den gamla delen av verkstaden byggdes. 1984 startade försäljningen av Fendts traktorer och två år senare kom Massey Fergusson in i bilden. 1987 byggdes den nuvarande lagerdelen. 1992 övertogs försäljningen av Massey Fergusson och Fendt i Hässleholm tillsammans med Traktorbolaget.

 

Bild

1996 bestämde sig Gösta Olsson för att dra sig tillbaka och fyra nya delägare kom in i bilden; Hans Nilsson, Sven Svensson, Per Åke Johnsson och Lars Eric Nilsson. I slutet av 90-talet byggdes hall nummer två. År 2000 byggdes verkstaden ut och i slutet av året fick företaget ansvar för importen av JCB entreprenadmaskiner i södra och västra Sverige.

2006 byggdes butik och kontor ut och 2008 köps Traktorbolaget i Hässleholm. Två år senare övertas försäljningen av Massey Fergusson i Blekinge efter Maskinbolaget.

2015 meddelade Agco att de lägger ner sitt importbolag i Sverige och att Lantmännen ska bli importör av Massey Fergusson. Under hösten besökte CLAAS handlare i Sverige för att skapa sig en bild av läget i branschen.

I februari 2016 får som bekant Danish Agro ta över över importen av CLAAS i Sverige, Danmark och Norge och dotterbolaget Swedish Agro Machinery bildades.

Under sommaren får Östra Sönnarslöv Traktorservice nya lokaler i Hässleholm och under sensommaren kommer företaget överens med Danish Agro.

Avtalet med Massey Fergusson sägs upp i september 2016 och den 1 januari 2017 är CLAAS det nya märket på Östra Sönnarslövs traktorservice. Företaget säljs till Danish Agro och med övertagande den 1 januari 2018.

- Vi har haft höga marknadsandelar när det gäller traktor och sålt totalt 810 traktorer sedan 1984. Jag ser ljust på framtiden eftersom det är en stark aktör som köpt företaget, säger vd Göran Johnsson. 

I lördags firade Östra Sönnarslövs traktorservice sina 50 år med maskinvisning. Det bjöds på sillamackor och kaffe. Det var jämn ström människor under hela dagen och uppskattningsvis kom över 700 personer. Jubileet bevakades av bland annat Jordbruksaktuellt, Lantbruksnytt och Kristianstadsbladet.

Se fler bilder från evenemanget på Facebooksida Swedish Agro Machinery.