Ulf kör Heliodor

Lantbrukaren Ulf Gustafsson driver entreprenad- och lantbruksverksamhet i småländska Sibbetorp. Hans tre barn har alla återvänt till gården efter sina utbildningar för att hjälpa till med olika delar av verksamheten. 

– Ibland glömmer jag bort hur lyckligt lottad jag är. När bekanta ska åka och hälsa på sina barn så har jag mina intill mig hela tiden. Det är väldigt roligt att barnen är så intresserade av lantbruket och hjälper mig att utveckla det, säger Ulf. 

Ulf tog över föräldragården i Sibbetorp två mil från Mönsterås i Kalmar län 1999 och har sedan dess utvecklat verksamheten rejält. År 2012 respektive 2017 utökade han med två gårdar. Idag har han mjölkproduktion och brukar 300 hektar mark, det mesta är mark som han äger själv och använder till vall, grönfoder och majs. Allt som odlas går till djuren på gården.

– Gården Bökemåla som vi köpte 2012 hade stora renoveringsbehov. Vi byggde ett nytt kalvstall som stod klart 2018 och byggde 220 liggsängar. 

Vi är väldigt nöjda med vår Heliodor eftersom den inte är så stenkänslig.

Stallet har en mjölkgrop som fungerar bra. Idag har vi runt 200 mjölkkor plus rekrytering. Vi föder upp 70 procent av tjurarna i en äldre ladugård. Min äldste son är väldigt intresserad av djuren och jag har lämnat över det ansvaret åt honom, berättar Ulf. 

Hela familjens arbete
Ulfs fru Helena arbetar också i verksamheten ihop med alla tre barnen som har återvänt till barndomstrakten efter sina utbildningar. Äldste sonen Henrik, 25 år, har ansvar för korna, dottern Johanna, 23 år, hjälper till med bokföring och kalvarna, och yngste sonen Simon, 21 år, kör skogsmaskiner. Förutom den närmsta familjen har Ulf sju anställda, varav fyra av dem arbetar heltid i skogsverksamheten. 

Behovet av slitstarka maskiner
Eftersom gården arbetar med både skogs- och lantbruksentreprenad är det naturligt att investera i maskiner. År 2017 investerade Ulf i ett tallriksredskap, Heliodor 9/500 KA från LEMKEN, efter att ha testat den på demo. Han valde en fem meter bred maskin eftersom den skulle komplettera harven.
– Vi är väldigt nöjda med vår Heliodor eftersom den inte är så stenkänslig. Vi använder den mest i majsstubb efter plöjning. Ibland sår vi direkt efter den, ibland harvar vi lite innan vi sår. När vi ska etablera vall är det ju extra viktigt att det ska vara jämnt och då måste vi ibland ta ett varv med harven, berättar han. 

Ulf tycker att tallriksredskapet fungerar bra i majsstubben och att den verkligen maler sönder stubben. Det är första gången som Ulf investerat i en maskin från LEMKEN på gården. 
– Maskinerna från LEMKEN känns rejäla och robusta. Heliodoren är smidig att fälla ihop, har kraftiga hjulställ och det är inga problem att köra 2–3 mil på väg med den. Det underlättar för oss som kör entreprenad. 

Ulf har också nyligen investerat i en ny traktor, i somras hämtade han hem en CLAAS AXION 830. 
– Vi hade en CLAAS ARION 640 som vi köpte 2009 som vi har varit väldigt nöjda med. Men efter 10 år och 7 000 timmar var det dags att byta ut den.

Eftersom maskinerna på gården har blivit större blev det även en större traktor. Nya AXION 830 drar bland annat gödseltunna, tallriksredskap och ensilagetransporter. Ulf provkörde lite olika traktormärken innan han valde CLAAS igen. 
– Det är en rejäl och stabil traktor. Den är steglös och går väldigt mjukt och fint.

Delaktigheten viktigast
Ulf ser ljust på framtiden och investeringar i nya maskiner sker kontinuerligt. Han har gjort stora investeringar på gården de senaste åren, kalvstallet blev verkligen ett lyft och dessutom har verksamheten på skogsentreprenadsidan utvecklats. 
– Det viktigaste för mig är att barnen ska känna sig delaktiga och att vi ska hjälpas åt att utvecklas. Barnen bor på varsin gård och vi har en bra dialog, avslutar Ulf.