Johan kör CLAAS

Det blir många timmar i traktorn för mjölkproducenten Johan Söderlund som driver en gård i Aneby i Småland. Han äger två traktorer, en ARION 410 från 2011 och förra året köpte han en ny AXION 870 CMATIC.

– Förutom smågrejor med designen har det verkligen hänt mycket i utvecklingen när det gäller CLAAS traktorer under dessa år, säger han.

För Johan Söderlund var det inte helt självklart att han skulle bli lantbrukare trots att han är uppväxt på granngården på andra sidan järnvägen där hans pappa fortfarande driver en annan gård. Men han gick lantbruksgymnasiet i Tenhult utanför Jönköping och gick en KY­utbildning som driftledare på Vretagymnasiet.

Johan och hans pappa har arbetat ihop länge och samarbetar fortfarande. Sedan två år tillbaka är Johan Söderlund officiellt egen­företagare och arrenderar gård och mark av sin pappa.

Han driver ekologisk mjölkproduktion med robotmjölkning och har totalt 200 hektar mark. 150 hektar används för vall­ och spannmålsodling för eget bruk och 50 hektar är naturbete.

Den största maskininvesteringen förra året var när han köpte sin nya traktor från CLAAS. Han bytte bort sin gamla AXION och investerade i en ny.

– Det viktigaste när jag skulle köpa en ny traktor var att den var lätt att förstå och manövrera. Det tycker jag verkligen att CLAAS traktorer är. Jag gillar den steglösa växellådan och tycker att körspaken där jag kan justera hastigheten är väldigt smidig. Jag använder också hydrauliken där jag ställer in hur högt tryck och flöde jag vill ha, säger Johan.

AXION och ARION har olika egenskaper
Hans AXION använder han mest för arbete på fältet. Exempelvis för att dra en hackvagn i vallskörden, en kultivator eller en gödseltunna från SAMSON. ARION använder han dagligen till allt från lastningsar­bete, flytta djur till att lasta foder. Traktorerna används på både hans och pappans gård.

Johan Söderlund är nöjd med storleken på sin besättning i dagsläget och funderar inte på att utöka men önskar att mjölkpriset skulle legat mer stabilt. Han är nöjd med att han har ställt om gården till ekologisk mjölkproduktion och började leverera ekologisk mjölk till Arla i maj i fjol.

Johan har många år på sig att utveckla gården, i år fyller han 30 år och hoppas 2018 blir året då han får sin första heltidsanställda kollega.

– Jag hoppas jag har ekonomi att kunna anställa min extrahjälp som slutar lantbruksgymnasiet i vår. Då kan jag få mer vettiga arbetstider och dessutom har jag möjlighet att köra mer entreprenad och utnyttja mina maskiner ännu mer, säger han. 

Förutom smågrejor med designen har det verkligen hänt mycket i utvecklingen när det gäller CLAAS traktorer under dessa år.