Jens och Marie kör SCORPION

Jens Ivarhag och syster Marie Nordström driver tillsammans Ivarhag Lantbruk AB med kycklinguppfödning på gården Storkila i Hova. 

Härifrån levereras upp till 2,4 miljoner kycklingar per år. Kycklingstallet på 13 000 kvadratmeter ger utrymme för 300 000 djur i taget. Här bor kycklingarna i 35 dagar innan de går till slakt. Då väger de 2 200 g och levereras till Kronfågel.
– Vi jobbar enligt Svensk fågels normer, alltså vi jobbar mot att leverera världens bästa kyckling och det gör vi genom en fantastiskt bra djurvälfärd, säger Jens.

Jens har varit med sedan starten 2000 när samarbetet med Kronfågel började. Då med kalkonuppfödning. 2007 gick man sen över till kycklinguppfödning, också tillsammans med Kronfågel. 2010 utökade man anläggningen från 4 000 till 7 000 kvadratmeter.

Servicekillarna är helt fantastiska. Om de inte kan komma samma dag så ringer de och är nästan ledsna. Då står de här direkt på morgonen dagen efter.

– År 2017 byggde jag och min syster om och fick 6 000 kvadratmeter uppfödningsyta till, säger Jens. 

På gården finns två traktorer, en tröska CLAAS MEGA 350 samt den nyinköpta teleskoplastaren CLAAS SCORPION 746. Teleskoplastaren används primärt för att gödsla ur stallarna, till flishantering, samt övrigt arbete inom lantbruket. Det är den maskin på gården som går mest och är viktigast.

Jens och Marie jobbar tillsammans, men medan Marie mestadels jobbar på kontoret, så sköter Jens det mer praktiska på gården.
– Men djuren sköter vi gemensamt, säger Jens. Och det händer att Marie också kör teleskoplastaren, så jag får hela tiden ställa om sätet när hon kört, skrattar han.

– Det är en stor maskin i en liten förpackning. Den är väldigt smidig och kommer lätt in i stallet där vi bara har 3 meter i takhöjd. Med SCORPION 746 är det är inga problem att köra därinne, säger Jens. 

Jens och Marie köpte den första SCORPION 746 som kom till Sverige.

– Vi är jättenöjda med märket CLAAS och specifikt servicen.. Det var lätt att välja CLAAS när vi skulle köpa ny teleskoplastare. Vi hade en SCORPION 7045 innan och ville ha samma märke, säger Jens.

Det mobila servicekonceptet
Man använder Swedish Agro Machinerys mobila servicekoncept. Teknikerna kommer snabbt ut till gården för att serva maskinerna.
– Servicekillarna är helt fantastiska. Om de inte kan komma samma dag så ringer de och är nästan ledsna. Då står de här direkt på morgonen dagen efter, säger Jens.

Ser ljust på framtiden
– Jag ser en framtid där vi äter mer svensk kyckling. Det ökar hela tiden och kommer nog att öka ännu mer. Jag tycker man kan äta kyckling minst två gånger i veckan.
Vårt mål för verksamheten idag är väl inte att växa utan att stället bli ännu bättre. Alla dagar är spännande och vi trivs i den bästa branschen man kan jobba i, avslutar Jens.