BRÖDERNA som KÖR AXION

Under de senaste tio åren har bröderna Anders och Gunnar Andersson kört CLAAS traktorer. Bröderna som driver växtodling och smågrisproduktion på Åsens säteri har idag en AXION 830 och en AXION 870. Traktorerna är den stora hjälpen i vardagen och bröderna rekommenderar dem varmt. 

Lönsamheten i smågrisproduktionen har inte varit den bästa under det senaste året. Istället har  bröderna gjort genomtänkta planer för 2019.

– Det kostar alldeles för mycket att driva smågrisproduktion. Under 2019 vill vi bygga ut för att föda upp slaktsvin istället. Vi planerar för 2 000 platser, för att leverera 7 000 slaktsvin per år. Målet är att leverera 20 000 slaktsvin när vi byggt klart, säger Anders som i dag levererar 20 000 smågrisar per år.

Lantbruksyrket som gick i arv
En dryg mil söder om Vara ligger Åsens Säteri. Förutom smågrisproduktionen med 600 suggor, har de även 300 hektar växtodling och 150 hektar skog. Tidigare drev bröderna Tyskagårdens Maskinstation på föräldragården norr om Vara, tillsammans med sin tredje bror Thomas. Föräldrarnas verksamhet tog de över i slutet av 80-talet och Åsens Säteri där Anders bor nu köpte de 2004.

Prisvärt storköp av traktorer
Under hösten 2016 när Swedish Agro Machinery precis etablerat sig i Skara, passade de tre bröderna på att köpa fyra traktorer från CLAAS och samtidigt byta in tre andra traktorer från CLAAS. Att slå ihop affärerna gjorde de nya inköpen prisvärda.

– När vi delade upp företaget hamnade en AXION 830 och en 870 i Thomas företag och en AXION 830 och en 870 i vårt företag. Traktorerna är fullt utrustade, har steglös transmission och GPS-styrning. AXION 830 har större hjul för att kunna köras framför exempelvis en gödseltunna. Dessutom har vi dubbelmontage på båda traktorerna, säger Anders.

Trygg service med avtal
Traktorerna används varje dag men körs bara cirka 400 timmar om året. De används till allt från transporter till jordbearbetning. Anders är nöjd med kontakten med Swedish Agro Machinery i Skara.

– Vi har serviceavtal och gör årlig service på traktorerna. De kommer alltid ut till oss när de ska göra service och det är praktiskt. Det känns tryggt att ha Per Anders som verkmästare i Skara och de andra grabbarna som varit ute och skruvat har varit duktiga allihop.

Anders har bra förtroende för varumärket CLAAS och har även en fyrkantspress som är över 10 år gammal. Den köpte han begagnad för några år sedan. Tidigare har han också haft en tröska från CLAAS som han varit nöjd med.

En familj av traktorfantaster
Några nya maskinköp är inte aktuella just nu. Däremot blir det troligtvis ett par nyanställningar. Anders ena dotter går ut ekonomiprogrammet på gymnasiet och planerar att börja jobba heltid på gården till sommaren.

– Den största fantasten av CLAAS på gården är ändå vår 16-åriga dotter. Hon har varit med i traktorn när vi haft demokörningar och drömmer om en XERION 5000. Jag har inte sagt nej, men att det dröjer innan den chansen kommer, säger Anders och ler.

Vi har serviceavtal och gör årlig service på traktorerna. De kommer alltid ut till oss när de ska göra service och det är praktiskt.