Puma 3 från AVR

Det fanns flera anledningar till att potatisodlaren Anders Sjölinder valde att investera i den 4-radiga, självgående potatisupptagaren Puma 3 från AVR i fjol. Bland annat för att det är en lättare maskin än andra på marknaden och att den har ett renssystem som är flexibelt.

– Jag tycker det är positivt att AVR har hamnat hos Swedish Agro Machinery. De har ju ett återförsäljarnät med anläggning i Kumla och ett reservdelslager i Skurup. Det känns tryggt, förklarar Anders.

Det var i mitten av 80-talet som Anders tog över föräldragården Led utanför Odensbacken. Då brukades strax över 50 hektar mark, varav 10 hektar var potatis. Sedan dess har verksamheten utökats och gården Säbylund utanför Kumla köptes till år 2016. Idag drivs verksamheten som ett aktiebolag med fem anställda.  Totalt brukar Anders 710 hektar mark, varav 600 hektar är spannmål och 110 är potatis. Han odlar olika sorters matpotatis som sedan lagras i egna kyllager innan de når slutkonsumenten via grossist.

Jag har fått en märkbar kapacitetsökning med samma goda kvalitet som med den 2-radiga.

Anders Puma 3 är den första kundsålda 4-radiga potatisupptagaren från AVR i Sverige. Den visades upp på Borgeby fältdagar förra sommaren, och under andra halvan av september var det äntligen premiär ute på fältet.
– Potatisskörden höll sig lite under en normal skörd när det gäller volymen eftersom vi drabbades av kallt väder och regn. Men kvaliteten var bra. Vi var färdigskördade runt den 25 oktober, säger Anders.

Märkbar kapacitetsökning
Sedan tidigare har Anders en 2-radig bogserad potatisupptagare, en AVR Spirit 9200 från 2013 som han också tänker behålla.
– Det tar lite tid att få igång en ny maskin men Puma 3 levde upp till mina förväntningar. Jag kan inte säga att jag kör dubbelt så mycket med den 4-radiga, eftersom vi måste ta hand om potatisen när vi plockat den. Men jag har fått en märkbar kapacitetsökning med samma goda kvalitet som med den 2-radiga.
Det viktigaste när Anders väljer potatisupptagare är att maskinen är lätt och skonsam mot potatisen.
– Jag valde dessutom gummiband som tillval för att få en bättre framkomlighet och mindre markpackning.

Världens mest sålda
Den belgiska potatismaskintillverkaren AVR har tillverkat jordbruksmaskiner sedan 30-talet och potatisupptagare sedan 70-talet. AVR släppte sin första Puma år 2006 och idag är Puma från AVR världens mest sålda 4-radiga självgående  potatisupptagare. AVR tillverkar varje år ett 40-tal exemplar av maskinen och den siffran ökar ständigt. Under Agritechnica 2019 presenterade AVR dessutom Puma 4.0, där tillverkaren bland annat har inkluderat telematik i maskinen.
– Jag tror att vi kommer sälja ett antal självgående potatisupptagare varje år i Sverige. Intresset för maskinen är stort och i takt med att gårdarna blir större är Puma en väldigt prisvärd produkt. Det är en lätt maskin med hög kapacitet, berättar Emil Hjalmarsson som är produktchef för potatismaskiner hos Swedish Agro Machinery.

Kanske fler investeringar
Det odlas en hel del potatis i området kring Kumla där Anders driver sin verksamhet. Han är nöjd med storleken på verksamheten och funderar inte på att utöka arealen idag.
– Jag tycker att vi har en bra nivå nu. Eventuellt funderar jag på att investera i en blastkross, annars är jag nöjd, avslutar han.